Farmářské produkty

Králík v kuchyňské úpravě, v celku i s hlavou a droby ... 150,-/kg

Med květový / pastový / medovicový ... 150.- / kg

Vajíčka od slepic z volného chovu ... 40,- / 10 ks

nejsme plátci DPH

chov v malém dle znalostí starých hospodářů, bez chemických koktejlů - vždy je nutné objednat předem, prodej v omezeném množství (nejraději místním a okolním)


PředchozíNásledující

 
Nastavení fotogalerie     Pozastavit


 
 
 
 
 
 
 

PRODEJ ZE DVORA

Proč jíst králíka?

Králičí maso je velmi dietní, s velkým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Nevyvolává alergie, je snadno stravitelné, je vhodné jako 1. masný příkrm pro děti. Králík nemá v mase žádné svalové parazity ani není přenašeč salmonely jako drůbež. Je to z hygienického hlediska jedno z nejčistších a nejbezpečnějších mas.

Proč ne z klecového chovu?

V obchodech najdete nabídku králičího masa POUZE z klecových chovů, kdy je jeden králík chován (=vykrmován) v drátěné krabici od bot. Na síťovaných roštech se ani neotočí, jeho výkaly padají pod klec. Králík jako hlodavec musí obrušovat své stále dorůstající přední zuby, což o klec není přirozené a mnohá zvířata se poraní a trpí hnisavými záněty čelistí. Králík pro správnou funkci trávení travin a dřevin, což je hrubá vláknina, potřebuje pojídat své měkké bobky, aby měl v trávicím traktu více pomocných bakterií. Proto je chov v klecích absolutně nevhodný, jde proti přirozenému chování zvířat a způsobuje problémy s trávením potravy. To se ve velkochovech řeší pravidelným dávkováním antibiotik, kokcidiostatik a dalších látek s protizánětlivými účinky.

Prodej ze dvora

Dle platné legislativy je prodej ze dvora umožněn pouze v celku i s hlavou a droby, vždy jen čerstvý kus (nikoli mražený). Je povinné uvádět informaci o tom, že maso nebylo veterinárně vyšetřeno. U velkochovů se maso veterinárně vyšetřuje POUZE na překročení povolené hladiny reziduí antibiotik – jak již bylo uvedeno výše, králičí maso je hygienicky čisté a v případě nepoužívání antibiotik jej není na co veterinárně vyšetřovat. Zárukou kvality a zdraví jsou právě droby – vždy si prohlédněte játra, jsou to čističky organismu a podle jejich barvy a konzistence poznáte, zda byl králík zdravý či nikoli. Z velkochovu játra nejsou součástí prodeje.

Pokud máte ke králičímu masu averzi z dětství a pamatuje si jej jako suché tuhé maso, věřte, že důvodem nekvalitního masa bylo stáří a původní vliv divokých králíků, jejichž maso je hodně šlachovité a tuhé. Dnes jsou vyšlechtěna velká masná plemena a poráží se mladé kusy do 4 měsíců věku. Ve velkochovech dokonce ve věku 90 – 95 dní (proto je v obchodech k dostání běžně králík o váze 1,3-1,4kg, což je více kostí než masa).

Jak využít celého králíka? FUJ, hlava!

Ano, hlava je dle legislativy nutná a víme, že se může eklovat. Je to ale velmi kvalitní surovina, naše babičky a dědové zpracovali ze zvířete vždy vše, měli úctu k přírodě. Zkuste to také, neplýtvejte a hlavu rychle odřízněte, omejte a dejte do hrnce s vodou. Ze 2 hlav a jiných kostí nebo ořezů (břišní plachty apod.) připravíte lahodný jemný vývar bez jakékoli pachuti, s velmi vysokou výživovou hodnotou, je vhodný i pro kojence. Časem si zvyknete a z hlavy jistě oberete i maso z líček či krku, jde o velmi jemná vlákna.

Doporučujeme králíka rozporcovat (jde to v kloubech snadněji než u drůbeže) a zpracovat vždy stejné druhy masa – stehna zvlášť (ideální pečení s různými marinádami jako je hořčičná, medová s chilli apod.), vyřezané hřbety jsou ideální na řízky, hrudní koše s přední nohou pak na omáčky či pečení.

Vyzkoušejte králičí játra (vždy lesklá, stejnobarevná bez šedých fleků nebo bílých teček, pružná) buď jako předkrm na minutkovou úpravu na cibulce s troškou majoránky nebo do knedlíčků do vývaru. Králičí játra nemají typickou játrovou pachuť, jsou velmi jemná a obsahují velké množství železa a vitamíny sk. B.

Přejeme Vám dobrou chuť! Budeme rádi za jakékoli připomínky nebo nové recepty.